Електроразпределение Север завършва пролетното инсталиране на платформи за гнезда на белия щъркел

В периода преди пролетната миграция на птиците екипите на Електроразпределение Север (част от групата ЕНЕРГО-ПРО) поставиха платформи за щъркелови гнезда по електроразпределителни съоръжения в общините Попово, Търговище, Омуртаг и Опака в област Търговище, в община Ветово в област Русе, в общините Долни Чифлик и Аврен, област Варна и в община Добрич, област Добрич.

Всяка година от октомври до март Електроразпределение Север реализира проект за монтиране на платформи за щъркелови гнезда. Ангажимент на енергийната компания е да обезопасява въздушната електроразпределителна мрежа преди пролетната миграция на птиците. Стълбовете са предпочитано място за изграждане на гнезда от щъркелите, затова чрез монтирането на платформите се предпазват птиците от попадане под напрежение и се предотвратява запалването на гнездата. Проектът е координиран с Българското дружество за защита на птиците и има за цел да гарантира спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци от годината, както и да осигури непрекъснато електрозахранване на клиентите в близките населени места.

YouTube

През територията на Електроразпределение Север, по-специално по бреговата ивица на Черно море, преминава вторият по големина европейски миграционен път на птиците Виа Понтика. Този маршрут до Африка и обратно се използва два пъти годишно от близо 80% от популацията на бели щъркели на нашия континент. Монтажът на платформи от екипи на електроразпределителната компания се провежда до пролетния прелет на птиците, след което се подновява след есенната им миграция на юг.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе