Цената на природния газ скача от 1 април

Природният газ у нас поскъпва с 2,5% от 1 април по предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Това става ясно от доклад на работна група на регулатора, качен на сайта му. На практика КЕВР отказва исканото от “Булгаргаз” увеличение на цената с 4,82%. От газовата компания поискаха през второто тримесечие цената да стане 369,99 лева за 1000 куб. метра без акцизи, ДДС и такси за достъп и пренос, пише Труд.

YouTube

От енергийния регулатор обаче предлагат тя да стане 361,82 лева за 1000 куб. метра от 1 април.

Причина за корекцията от КЕВР посочват надвзет приход от “Булгаргаз” за 2017 година в размер на 5,28 млн. лева, което води до компенсация за потребителите от 7,84 лева за 1000 куб. метра.

При определяне цената на природния газ за II тримесечие на 2018 г. следва да бъде направена отрицателна корекция в размер на 5 284 583 лв., представляваща част от положителната разлика между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа нагазопреносната мрежа за 2017 г.”, пише в доклада.

Предвижданото поскъпване на природния газ няма да доведе до увеличение на цените на парното и топлата вода. Още преди седмица председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че повишение на цената на газа под 5 процента не дава никакво нормативно основание Комисията за енергийно и водно регулиране да променя цената както на топлинната енергия, така и на високоефективната енергия, произвеждана по комбиниран начин.

От доклада на работната група става ясно още, че към края на януари 2018 г. собственият капитал на “Булгаргаз” достига 252 млн. лева. Дългосрочните задължения на дружеството са за 7,03 млн. лева – основно към “Булгартрансгаз” за съхранение на газ в хранилището в Чирен. А краткосрочните – 76,18 млн. лева, от които 16,3 млн. лева са към “Булгартрансгаз”. Дружеството дължи и данъци в размер на 28,7 млн. лева, както и 12,5 млн. лева задължение за дивидент към Българския енергиен холдинг.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе