Областният управител се срещна с голяма турска компания, която иска да инвестира в България 35 милиона евро

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар в Областна администрация Михаил Тодоров се срещнаха с бизнес делегация от турската фирма „Тарким“, водена от генералния мениджър Ахмет Тюзюн.
Инвестиционното намерение на най-големия производител в Турция на биоетанол е да изгради в Североизточна България предприятие, което ще произвежда продукти, базирани на преработката на царевица. Инвестицията е за около 35 милиона евро, предвижда се разкриване на 200 работни места, производственият процес ще е непрекъсваем. Продукцията ще е модифицирано нишесте и фуражи. Суровината, от която предприятието се нуждае, е 100 000 тона царевица годишно, ще необходимо и използване на 3000 кубика вода дневно.
Г-н Хюсмен изрази своята пълна подкрепата си за потенциална инвестиция в Лудогорието. Пред инвеститорите той изтъкна предимствата на региона пред съседните области. По думите му Разградска област е девствен за инвеститори регион, има работна ръка, налични са и специалисти от Филиала на Русенския университет и гимназиите в областта, недалеч има пристанище, пътната инфраструктура е добра, а където все още не е – се модернизира. Г-н Хюсмен предложи на инвеститорите да разгледат и потенциални имоти – бившия КОС в Разград, който е държавна собственост, както и общински терени в Исперих. Главният секретар Михаил Тодоров придружи делегацията при огледа на първия имот.
Въз основа на срещите си в региона членовете на бизнес делегацията ще изготвят доклад за акционерите на „Тарким“, които ще решат дали и къде да инвестират в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе