Късната зима и студът застрашават пчелите

Мартенският студ може да е гибелен за пчелите, ако продължи повече от няколко дни, смятат пчелари.

Ако мартенският студ продължи повече от няколко дни, може да се окаже гибелен за пчелните семейства, предупредиха производители на мед на откритото днес в Добрич специализирано изложение „Пчеломания“.

YouTube

„Зимата беше добра, пчелите започнаха да се развиват, но мартенският студ ги „хвана“ и сега гледат да запазят потомството. Пчелите са много грижовни родители и са готови до последно да топлят и да умрат върху пилото“, коментира председателят на сдружение „Пчела 1946“ в Добрич – Добрин Добрев. По думите му подобна ситуация е имало и през миналия март, но тогава пчелните семейства са били по-развити.

Радостин Николов, пчелар с 15-годишен опит от село Гроздьово, Варненско, каза, че при минусови температури в ранна пролет винаги има опасност от измръзване и пчелите могат да загинат като не могат да отидат до медовите запаси.
Повратните студове никога не се отразяват добре на пчелните семейства, добави Недялка Михова от Медената къща в добричкото село Прилеп. По думите й топлото време през зимата е събудило пчелите, които са започнали да се развиват, и сега, с настъпването на последната студена вълна, главната им грижа е да опазят „бебетата“ в кошера.

Пчеларите в Добричкия регион, които са сред най-големите производители на мед в страната, не се опасяват, че с измръзването на овошни дръвчета няма да има храна за пчелите. Пчеларите се надяват масивите с рапица и слънчоглед в района да се развиват добре, за да има обилна паша и за пчелите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе