Днес е Лазаровден

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

YouTube

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.

Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети.

Прослава и възпев на Лазаровден носят лазарките. Това са млади момичета на възраст от 6 до 12 години. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците.

Закичват се цветя, а една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.

Строго забранено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе