Евакуираха над 26 хиляди души в Германия заради бомба

© uni-paderborn.de

Обезвреждане на британска бомба от годините на Втората световна война принуди повече от 26 хил. души да напуснат домовете си в Падерборн – университетски град, намиращ се в североизточната част на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit , цитиран от Агенция „Фокус“.

Това е най-голямата операция за евакуация в следвоенната история на града.

YouTube

В рамките на 10 часа е забранено влизането в радиус от 1,5 км около мястото, където е открит снарядът, за да могат сапьорите да обезвредят бомбата от внушителните 1,8 тона. 

В часовете преди обед пожарните служби и полицията потвърдиха, че евакуацията е преминала по план. Сред сградите, които са били опразнени, са две болници и няколко домове за възрастни хора. Университетът и част от историческия стар град също са евакуирани. За гладкото протичане на операцията са задействани над хиляда пожарникари и представители на аварийни служби. 

Бомбата беше открита само преди една седмица и половина, по време на строителните дейности. Тя се е намира на едва 80 см под земята. Експертите са категорични, че снарядът е изключително мощен и има огромен унищожителен потенциал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе