Ще изграждат система за мониторинг на въздуха

Представители на бизнеса, държавната и местната власт постигнаха консенсус за изграждане на система за мониторинг на атмосферния въздух в Разград. Инициатор и домакин на срещата днес бе Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Тя бе предшествана от заседания на комисии от експерти от три големи предприятия в Разград, РИОСВ-Русе, Община Разград и Областна администрация-Разград. Специалистите проучиха възможностите за изграждане на такава система и излязоха със становище да се избере вариантът, включващ поставяне на електрохимични сензори в 5 точки в областния град. Възможностите са за отчитане на наличието на сероводород, амоняк и фини прахови частици, а резултатите ще се оповестяват в интернет или на табло в центъра на града, така, че всички, които проявяват интерес, да имат достъп до тази информация. При установяване на продължително замърсяване, ще бъде сезирана екоинспекцията, която да установи източника.
Ръководителите на трите фирми – Теменуга Газдова от „Биовет“, Светлозар Караджов от „Амилум-България“ и Любо Лозанов от „Пилко“ – увериха, че потвърждават финансов ангажимент към инициативата на стойност по 5000 лева за всяка от фирмите. Общата стойност на системата е между 40 000 и 50 000 лева.
Обсъждането завърши със становище Областният управител Гюнай Хюсмен да предложи на кмета на Разград д-р Валентин Василев и Общински съвет-Разград да вземат решение за изграждане на системата за мониторинг на атмосферния въздух и да дофинансират инициативата след като фирмите са изразили желание да осигурят част от необходимите средства.
Системата ще осигури възможност за постоянно наблюдение на качеството на въздуха, което пък ще е база и за анализ от страна на здравните власти на въздействието на неприятните миризми върху здравето на разградчани – коментира директорът на РИОСВ-Русе инж. Любомир Атанасов. Наблюденията на мобилната станция на МОСВ в Разград са през 54 дни от годината и продължителността им не е достатъчна за анализ на здравните власти. Атанасов съобщи, че преди дни е приключило поредното двуседмично наблюдение на мобилната станция в Разград, в този период не е установено завишение на изследваните показатели.
Това е първа стъпка и много добър знак към обществото, че държавната и местната власт заедно с бизнеса полагат усилия за решаване на сериозен проблем за региона – коментира Областният управител Гюнай Хюсмен. Припомняме, че той се ангажира с действия по екологичния проблем на разградчани още на извънредното заседание на Общински съвет-Разград през август 2017 г., месец по-късно г-н Хюсмен призова големите разградски фирми да финансират изграждането на система за мониторинг на въздуха, след тяхното принципно съгласие започна работата на експертната комисия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе