9 тона кокаин на испанско пристанище

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Сойдо съобщи, че полицията е заловила близо 9 тона кокаин, скрит в пратка с банани от Колумбия, европейски рекорд за наркотици, намерени в корабен контейнер, предадоха „Асошиейтед прес“ и „Франс прес“, цитирани от БТА.

Министър Сойдо каза, че са арестувани шестима души – четирима в Испания и двама във френския град Лион, след като полицията и митническите власти са заловили 8.74 тона кокаин, укрит на борда на товарен кораб, който миналата неделя акостирал в южното испанско пристанище Алхесирас.

YouTube

Пазарната стойност на открития кокаин би надхвърлила 3 млрд. евро, пише испанският „Диарио де Кадис“. Задържани са двама френски граждани и служител на испанската гражданска гвардия.

Наркотикът бил разпределен в над хиляда щайги с банани, а някои пакети били надписани с етикети „Айфони“. Дейността на износителя на бананите от Колумбия и на фирмата вносител в Испания беше поставена под наблюдение от националната полиция и митническите органи, благодарение на което била открита подозрителната пратка.

С общо 101 млн. тона обработени товари през 2017 г. Алхесирас е най-голямото испанско товарно пристанище и главен вход за кокаина в Европа. През януари властите заловиха там 6 тона кокаин, изпратен от картела Меделин в Колумбия, също скрит в контейнер с банани.

Предишният рекорд за пратка, заловена в Европа, беше от 1999 г., когато испанските власти откриха 7.6 тона кокаин на кораб в открито море след специална операция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе