Бисери на „просветената“ българска младеж

„Защо Славейков го пишат ту Пенчо, ту Петко?“- Това е въпрос на абитуриент, който се подготвя за изпитите, предстоящи през следващия месец.

Преподаватели споделят в учителските сайтове за все по-странни въпроси по време на обучението и цитати от вече приключили матури, които показват, че децата ни са все по-неграмотни.

YouTube

Учителка от столично училище разказва, че след като не успяла да убеди свой ученик да чете Елин Пелин, му препоръчала да си изтегли филма “Гераците” от интернет и да го гледа, за да знае за какво става въпрос.

Момчето попитало: “Със субтитри ли е?”, пише „Телеграф“. По повод същия автор друг ученик написал в съчинение: “Елин Пелин сменил истинското си име, защото се срамувал от него”.

Във връзка с падналото се на изпита стихотворение на Далчев „Книгите“, ученици пишат: „Далчев много е чел, но почти нищо не е разбрал от живота. По-добре да се стегне и да отиде на фитнес или да изяде един шоколад против депресия, а не само да мрънка“.

Също от изпитите излиза отговор, че Гергана на Славейков отказала да стане плеймейтка, защото не искала да отиде в дома на везира, а предпочела цветенцата в градинката си.

Култово е и заключението на абитуриент, че Кирил и Методий са двама близнаци.

Учител от столична гимназия разказва, че се е опитал да докара до тройка свой ученик, като го накара да прочете поне едно произведение от Шекспир, дори без да го анализира.

За следващия час момчето наистина прочело творбата и изпитването започнало. „ Чичата на Хамлет утепа баща му“, обяснил ученикът.

По чужда литература има и друг пример за нестандартно мислене на български ученици.

За руската литература ученик пише: „Не си заслужава да станеш писател – много често ги убиват на дуели“.

Източник: Novavarna.net

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе