Вдигат данъците за по-замърсяващите автомобили

По-високи данъци ще плащаме за колите, които замърсяват повече.

Трябва да засилим ролята на екологичния компонент в облагането на леките автомобили, каза министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Investor Digest.

В доста европейски страни се обмисля или вече налага политика за пълно премахване на дизеловите коли. Затова според Горанов трябва да се вземат мерки, за да не се превърне България в гробница на дизелови автомобили втора ръка от Европа.

Не трябва да е толкова лесно да имаш лек автомобил. Сега с една средна заплата в София можеш да отидеш до Дупница, да си купиш автомобил и пак в рамките на тази заплата да го регистрираш и да започнеш да участваш в движението. Нещо, което го няма никъде – поне в Европа”, заяви министър Горанов.

По отношение на пенсиите министърът обясни, че балансът в осигуряването съзнателно е нарушен през 2001-2008 г., когато се намаляваше осигурителната вноска. Смяташе се, че така ще намалим цената на труда и ще увеличим конкурентоспособността. Но в годините след кризата се видя, че ниската осигурителна вноска не означава задължително ниска безработица и висока заетост, посочи Горанов. Според него все още няма достатъчно аргументи в полза на прогресивното облагане, при което данъкът за по-високите доходи е по-голям.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе