Високи температурни амплитуди очакваме през Май

Най-ниските температури през май у нас ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите – между 29 и 34 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирани от БТА.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – 15 – 16 градуса, в планините – от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, а до 12-14 градуса – в по-ниските части на планините.

YouTube

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

В началото на май ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4-10 май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и с временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

През периода 10-20 май се очаква временно стабилизиране на атмосферата. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на периода отново времето ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни валежи, с гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури следобед и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията в Западна и Централна България и около 21, 24, 26 май и в края на месеца.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе