ВИП туристи кацат с хеликоптер на Бузлуджа

Хеликоптер с ВИП туристи ще кацне на 13 май на площадката на паметника Бузлуджа. Чужденците са заявили желание да разгледат Чинията от 15.00 до 18.30 ч., разрешение за това вече е поискано от областния управител Гергана Микова, а тя от своя страна е уведомила Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

ВИП туристите са си платили за разходка на определени места в България, едно от които било и Бузлуджа. Подобно разрешение Микова дава за първи път, като в него е уточнила, че паметникът е под възбрана, няма достъп до вътрешността му и гостите могат само да го разгледат отвън и да се снимат пред него.

YouTube

400 души са посетили мястото в последния ден на месец април, сочи справка на новоназначената охрана на паметника. По думите на областния управител, това е показателен факт, че интересът към Бузлуджа расте и то предимно от чуждестранни туристи.
С поставянето на жива охрана там ние пресякохме един добре организиран нелегален туристически канал, обясни Микова и припомни, че доскоро туристите плащали по 80 евро на гид, за да влязат в необезопасената вътрешност на монумента. Нерядко се стигало и до инциденти от любопитни хора, които предприемали високорисковото начинание.

На 21 и 22 май екип на BBC World идва, за да заснеме уникалното място. Следващата седмица от областната управа планират да разпечатат обекта, за да могат вътре да влязат експерти, които да се произнесат за конструктивната устойчивост на паметника. Подобна помощ може да окажат и студенти от Университета по архитектура, разясни Гергана Микова.

Старозагорският областен управител остава оптимист за бъдещето на паметника Бузлуджа, който би могъл да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. „Най-важното е обаче е този паметник да стане притегателно място и обединител. Той е архитектурно чудо, от което ние трябва да се възползваме“, убедена е Микова.

ВИП туристи кацат с хеликоптер на БузлуджаХеликоптер с ВИП туристи ще кацне на 13 май на площадката на паметника…

Публикувахте от Бузлуджа – Buzludja – Buzludzha в 10 май 2018 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе