За какво е полезен новия син чай

Едва ли има човек, който да не е чувал за зеления чай и неговите ползи.

През последните 10 години лекари, треньори, диетолози и експерти по красота и хранене не спират да повтарят колко полезна за здравето и външния вид е консумацията му.

YouTube

Той обаче има нов мощен съперник, който също набира популярност в тази посока – а именно: синият чай. Той се прави от тайландско цвете Clitoria ternatea (семейство бобови) с наситен син цвят, което съдържа много антиоксиданти и подпомага имунната система, храносмилането и цялостното състояние на организма.

Ако още се чудите дали да опитате този чай, ето няколко добри причини:

Детокс

Силен антиоксидант и противовъзпалително, чаят има и диуретично действие и подпомага пикочната система. Съдържа циклотиди – пептид, за който е доказано, че притежава анти-HIV и антитуморни свойства.

Храносмилателната система

Синият чай подпомага дейността на черния дроб и ускорява храносмилането. Също така има сведения, че предотвратява гадене и облекчава болки в стомаха, пише Tialoto.bg

Красота

Питието помага не само на здравето, а и на красотата. Растението съдържа флавоноиди, които стимулират производството на колаген и забавят процеса на стареене на кожата. Използва се за лечение на плешивост при мъжете, тъй като съдържа антоцианин, който увеличава притока на кръв към скалпа и така поддържа и укрепва космените фоликули.

Стимулант за мозъка

Синият чай подобрява мозъчната функция, показват изследвания върху плъхове, чийто мозък прилича много на човешкия. Резултатите показват, че при консумация на напитката се увеличава способността за запаметяване, вероятно заради повишеното производство на ацетилхолин – антипиретик, който лекува тревожност и депресия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе