В Автото се проведе открит урок за светите братя Кирил и Методий

С химна на „Св.св. Кирил и Методий“ започна тържеството в ПГТС „Хр.Смирненски“,посветено на духовно-просветното дело на двамата братя Кирил и Методий.

Кратко слово по темата произнесе директорът инж. Ангелова.

YouTube

Ученици от училището импровизираха открит урок,посветен на този свят за българския народ празник, като в ролята научител и ученици се вживяха възпитаници на гимназията.

Учениците говориха за родното място и семейството на братята, за двете славянски азбуки – глаголицата и кирилицата, за тяхното създаване, за мисионерството на славянските първоучители на изток, сред арабския свят, и на запад – сред славяните от Великоморавия и Панония, за освещаването на славянските книги, за дейността на Кирило-Методиевите ученици в България, за честването на празника от Възраждането до наши дни.

Виолин Банчев от 11а клас направи анализ на дейноста на братята и техните ученици и подчерта,че те не просто са създатели на първата славянска азбука, но и апостоли на вярата.

Накрая на занятието учениците обобщиха ролята на Кирил и Метидий за достойното място на българския народ в Европа и света.

Урокът завърши с филма на Пламен Мирянов „Свещената азбука“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе