Влизат в сила новите правила за технически преглед

Нови правила за техническите прегледи на пътните превозни средства влизат в сила от днес 20 май, съобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Те са част от сегашния Закон за движение по пътищата и бяха публикувани в Държавен вестник още в началото на годината, но действието им бе отложено с няколко месеца. Според новите текстове занапред, който управлява технически неизправно пътно превозно средство, ще се наказва с глоба от: 50 лева – при незначителни неизправности; 200 лева – при значителни неизправности; 500 лева – при опасни неизправности.

YouTube

При всеки преглед за техническа изправност служителите от пункта ще бъдат длъжни да засичат километража на превозното средство и да въвеждат показанията в електронния регистър на техническите прегледи, който е към Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” (ИААА).

Председател на комисия, извършваща прегледи, който не въведе в информационната система на ИААА точното показание на километропоказателя, ще бъде глобяван с 1500 лв. При повторно такова нарушение санкцията става 3000 лв.

Изискването да се записват данните за пробега е на Европейската комисия. Записано е в директива, където изрично се посочва, че данните от километропоказателя трябва да се подават по електронен път от техническия пункт до компетентния орган в съответната държава.

От 20 май влиза в сила и още няколко парични санкции: с глоба от 20 до 150 лв. ще се наказват водачи, които нарушават правилата за използване светлините на пътно превозно средство, за престой или за паркиране, за използване на пътното платно, когато в резултат на нарушението е създадена непосредствена опасност за движението.

На задължителен периодичен преглед за проверка на техническата изправност подлежат всички регистрирани МПС и теглените от тях ремаркета, както и пътните превозни средства, с които се извършват превози с атракционна цел.

Изключение се прави за ППС на поделенията на въоръжените сили, за специалните пътни превозни средства, предназначени за борба с пожарите, и за пътните превозни средства с животинска тяга.

Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на самоходните машини, колесните трактори с максимална конструктивна скорост, ненадвишаваща 40 km/h, и ремаркетата, теглени от тях, се определят със специална наредба.

Колесните трактори, с максимална конструктивна скорост, ненадвишаваща 40 km/h и ремаркетата, теглени от тях, и самоходните земеделски машини също подлежат на периодични прегледи за техническата изправност, но по реда, определен в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

Общо взето сроковете за техническия преглед на пътните превозни средства се запазват същите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе