Немски град ще забрани изцяло дизеловите автомобили

Германският Хамбург ще стане първият голям град в света, който въвежда жестоки ограничения на автомобилите с дизелови двигатели.

Това става възможно, след като Федералният административен съд на Германия призна за законни забраните, готвени от местните власти за експлоатацията на дизелови коли на територията на градовете. Сега всеки голям град в Германия има право да въвежда ограничения. Властите в Хамбург вече са закупили 100 нови пътни знака, които ще бъдат разположени по улиците на града през уикенда и ще влязат в сила до края на месеца, стига съдът да потвърди решението си, съобщава агенция Reuters, цитирана от bulnews.bg.

YouTube

Мярката предвижда пълна забрана за дизеловите коли в част от районите на града и частична за бензиновите – от тях ще бъдат допускани само тези, отговарящи на стандарта Euro 6. Според еколозите в града, това не е достатъчно, тъй като затварянето само на някои улици ще доведе до по-голям трафик по останалите. И съответно така ще влоши ситуацията с вредните емисии.

Властите вече обявиха, че на първо време нарушителите на забраната (ако тя влезе в сила) няма да бъдат глобявани, тъй като ще се нуждаят от време да свикнат с новите ограничения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе