Забраняват свободния риболов

Любителите-риболовци вече ще трябва да полагат еднократен изпит, преди да започнат да мятат въдиците. Това прие парламентът на първо четене с промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

Рибарите вече нямат право да използват взривни или зашеметяващи вещества. В противен случай ги грозят глоби до 15 000 лева и затвор до 1 година. Любителите на риболова вече нямат право и да ползват риболовни мрежи и електроустройства за ловене, ако нямат специално разрешително.

YouTube

Новият текст гласи: „Лицата, които желаят да се сдобият с билет за любителски риболов, полагат еднократно тестови изпит за правоспособност при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието, храните и горите”.

За групови нарушения също ще има големи санкции – глоби между 15 и 20 хиляди лева. Тежки наказания ще има и за служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, ако те си „затварят очите“ за нарушители.

Депутат от управляващото мнозинство коментира неофициално, че вероятно целта на промяната е някой да спечели от обучението на въдичарите, от разпечатване на книжки за подготовка за новите тестове и т.н. Според друг негов колега пък, в страните от Европа отдавна има такива закони.

Забранява се също и използването на уреди за риболов във вътрешни водоеми, както и тяхната продажба и разпространение.

По всяка вероятност този закон ще бъде редактиран на второ четене.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе