Разград отпразнува 24 май

Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев връчи наградите „Златен Пегас” и „Никола Икономов”, както и удостои с награди „Отличници на випуска”, Студент на годината, учители и директори на годината и дейци на културата на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Разград.

«Днес честваме празника на познанието, на духа, на това, което ни характеризира като нация – нашият език и писменост. На тази дата отдаваме уважение на Солунските братя Кирил и Методий и техните ученици, които са разпространили тяхното дело. Това наследство ни позволява през годините да съхраним идентичността си, да заявим пред света, че имаме свята история и велики исторически личности, градили основите на културния и духовен живот», каза в приветствието си градоачалникът.

YouTube

Тържеството по случай празника започна на площад «Възраждане» пред паметника св.Седмочисленици. След поздрава д-р Василев връчи наградата „Златен Пегас” на поета и общественик Иван Дойнов. С наградите на името на Никола Икономов бяха наградени композиторът Александър Христов, художникът и педагог Петко Антонов, Георги Атанасов – деятел в областта на архивното дело.

Награди „Отличник на випуска” получиха 28 пълни отличици – зрелостици, отличени бяха още студент на годината. След това в ХГ „Проф.Илия Петров” награди получиха 33 учители и 2 директори на годината, и 6 дейци на културата.

Цялата общност и всички училища и институции поднесоха цветя и венци пред паметника на учениците на Кирил и Методий, след което в празнично шествие се отправиха към площад „Момина чешма”. Там се проведе коцерт на Младежки духов оркестър при ЦПЛР – ЦРД и Фанфарен оркестър при ОУ „Никола Икономов” с участието на Мажоретен състав при Центъра за работа с деца.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе