Странната фобия на века ни

Психолози от различни страни отбелязват увеличение в броя на хората, страдащи от шерофобия – това е една от най-странните фобии на 21 век, която се изразява в страх от щастие.

Лекарите поставят акцент и върху увеличаването на броя на болните от херофобия – силен необясним страх от радост и веселба.

YouTube

Психолозите твърдят, че болните от шерофобия се страхуват, че ако „изпуснат ситуацията“ и станат безгрижни и щастливи, то с тях задължително ще се случи нещо лошо, пише Independent.

Известният психолог Кери Барън посочва кои са ключовите симптоми на една от най-странните фобии на 21 в. Следва да обърнете особено внимание на признаци като:

  • Поява на чувство за тревога, когато ви канят на светско събитие;
  • Отказ от действия, които могат да доведат до положителни промени в живота ви, от страх, че нещо лошо ще се случи;
  • Възникване на лошо предчувствие при мисълта за щастие;
  • Усещане, че ставате лош човек, когато се чувствате щастливи;
  • Убеждение, че ако проявявате радост, то ще развалите отношенията си с приятели или членове на семейството;
  • Усещане, че стремежът към щастие е пълна загуба на време.

Барън допълва, че страхът от щастие е пряко свързан със страха от получаване на удоволствие, който е известен като хедонофобия.

Шерофобията може да се развие вследствие на негативен опит в миналото или страх от конфликт с любим човек. Ако изпитвате страх от това да бъдете доволни, възможно е на подсъзнателно ниво той да е свързан с гняв, наказание или унижение, казва специалистът.

Какво е лечението?

При шерофобия се прилагат методи, подобни на тези при лечението на депресия. Те обаче са неефективни, смята Барън. Тя е убедена, че шерофобията няма нищо общо с депресивните разстройства. Лечението й трябва да бъде друго – например човек да се весели повече, да посещава събития, които му носят положителни емоции и удовлетворение.

Само така човек, страдащ от шерофобия, може да се пребори със страха си да бъде щастлив.

Източник: Profit.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе