Твърдо ДА на черешите!

Изследвания на учените са доказали, че червените пигментни вещества в черешите намаляват болката и лекуват мускулни и ставни заболявания, като същевременно и действат противовъзпалително. Имат и още много чудодейни свойства.

Още в древността източната медицина е ценяла този плод и черешите са били препоръчвани при болести, свързани с двигателна система на човека. Може би фактът, че всички птици са ги предпочитали и дори са били наричани от хората „птичи плодове“, е навел учените на мисълта подробно да се спрат на изследвания за влиянието им върху двигателната система.

YouTube

Богатото съдържание на салицилова киселина прави черешите допълнително невероятно подходящи при лечение на артрит, подагра и ревматизъм.

Черешите освен това са много полезен плод, който действа антиоксидантно на организма и подобрява обмяната на веществата. Те действат укрепващо на кръвоносните съдове и нормализират кръвосъсирването. Много богати са на биологично активните вещества кумарин и оксикумарин, а наситено червеният им цвят се дължи на антоцианини и каротиноиди. Тези съставки са невероятно важни за сърдечно-съдовата система и затова черешите се препоръчват при заболявания, свързани с нея, особено при високо кръвно налягане.

Поради ниското съдържание на захари, а фруктозата в тях, която бавно се разгражда и не натоварва задстомашната жлеза, черешите са един от най-подходящите плодове и за хората, болни от диабет.

Лесно се усвояват от организма и подобряват храносмилането и обмяната на веществата.

За да може обаче всички тези свойства и влияния на черешите да бъдат пълноценни за организма, те трябва да бъдат пресни и добре узрели. Дръжката им трябва да бъде зелена и да имат свеж и здрав вид.

Черешите с пожълтели дръжки са вече презряли и не са толкова полезни. Не бива да се прекалява с количеството изядени наведнъж череши.

Подходящото количество за една порция е около 250-300 гр.

Преяждането с череши е опасно за претоварване на храносмилателната система, защото са богати на влакнини. Особено трябва да внимават хора, които имат храносмилателни смущения или страдат от хроничен колит.

За съжаление плодът доста бързо „преминава“ и е доста капризен за съхранение, но все пак има начин да се запасим с него за по-дълъг период.

Ако черешите са здрави и пресни, може да се почистят от дръжките и да се съхраняват във фризер във вакуумиращи пликове много дълго време, без от това да се нарушат качествата им.

Една от най-препоръчваните антиоксидантни диети за пречистване на организма е т. нар. „Черешова диета“, при която за 5 дни се очиства организма от излишните токсини и се нормализира теглото.

На ден могат да се изяждат до 1,5 кг. череши, но разпределени на порции не по-големи от 300 гр.
Диетата е много ефективна, но само за хора, които не страдат от стомашно-чревни заболявания.

Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Източник: Rozali.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе