Здравна каса поема три нови заболявания

Три нови редки заболяванияе включила здравната каса през 2018 година в списъка с болести, за лечението на които заплаща напълно или частично.

Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст. НЗОК заплаща напълно или частично 1714 лекарства, с които се лекуват общо 282 заболявания. Това заяви д-р Галя Кондева, директор на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане” в НЗОК на семинар за „Новите моменти в Националните рамкови договори за 2018 г.”, съобщава 24 часа.

YouTube

От два месеца е улеснена и процедурата по получава на лекарствата за хронични и някои редки заболявания. С изключение на рецептите, съдържащи наркотични и упойващи вещества, останалите вече могат да се изпълняват във всяка една аптека, без значение от местонахождението на лекаря, който я изписва. Досега лекарствата можеха да се вземат само от аптека в района, от който са изписани.

172,2 млн. лв. се очаква да спести здравната каса от отсъпки от лекарствапрез 2018 г. Дефицитът по това перо обаче се очаква да бъде между 80 и 100 хил. лв. , като традиционно в последните години основно той се образува от разходи за онколекарства, каза още д-р Кондева.

1 млрд. лв. е общият бюджет на здравната каса за лекарства, медицински изделия и диетични храни за 2018 г., допълни тя. От тях 282 млн.лв. са за онколекарства, като 75% от средствата отиват за заплащане на таергетна терапии, а 25% за стандартна химиотерапия. Таргетната терапия е прицелна терапия, която е индивидуална при всеки пациент. Чрез определено лекарство се въздейства върху мутирал протеин в клетката, който няма нормалната регулация, винаги е активен и кара туморната клетка да се дели. Това лекарство блокира прицелно само мутиралия протеин.

98 млн. лв. от бюджета на НЗОК са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ, основно в ортопедията, кардиологията и неврохиругията, обясни д-р Галя Кондева. С тях се заплащат близо 3700 медицинки изделия, от които 590 за домашно лечение. Най-голямо е потреблението в кардиологията, където разходите на здравната каса са 52 на сто.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе