Заловиха група за трафик на хора

Служители на ГДБОП от отдел „Трансгранична престъпност“, сектор „Трафик на хора“ и френските им колеги прекратиха дейността на организирана престъпна група , занимавала се с набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

YouTube

Съвместните полицейски действия започнали през 2016 г., когато във Франция стартирало разследване за сексуални престъпления, участие в организирана престъпна група и трафик на хора.

В България проверки са предприети за трафик на хора с цел сексуална експлоатация /чл. 159б от НК/ и организиране на престъпна група / чл.321 от НК/.

В процеса на двустранното партньорство по случая е осъществен значителен обмен на информация и са установени 19 участници в организираното престъпно сдружение и около 30 жени, сексуално експлоатирани в различни райони на френската столица.

Преди дни групата е неутрализирана, като при съгласувани и едновременни действия в двете страни са задържани общо 17 души, 11 от които – във Франция, съпричастни към престъпната дейност.

В България с участието на служители на ГДБОП във Варна, Силистра, Добрич, Търговище и Шумен са задържани 6-ма души, сред които и лидерът на групата. За тях има издадена Европейска заповед за арест от френските съдебни власти и вече са започнати процедури за изпълнението им.

Работата по изясняване на престъпната дейност на организираната група продължава, като в рамките на операцията е установен и се издирва още един участник, за когото от Франция е издадена Европейска заповед за арест.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе