За тиквичката с любов

Тя е изключително полезна, но малцина са наясно с магичните й свойства за организма. И понеже сме в сезона на вкусните български тиквички, които вече са на пазара, ние решихме да ви разкажем малко повече за полезните качества на този зеленчук.

Тиквичката е един от зеленчуците, които диетолозите препоръчват горещо, ако искате да свалите няколко килограма преди плажа. И това не е случайно. В 100 грама пресен зеленчук има малко над 20 калории. Но това не е всичко.

YouTube

Тиквичката е истинска витамонозна бомба.

В нея има много калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо. Освен това тя е богата и на много органични киселини и на витамин С, В и каротин. На практика ако редовно хапвате пресни, зрели на слънце тиквички, вие зареждате тялото с безценни минерали, микроелементи и витамини.

Бърз детокс преди лятото

Тиквичките помагат на тялото да се освободи от токсините и свободните радикали, които са се натрупали в организма ни през зимата, затова са идеални за бърз детокс на прага на лятото. Този зеленчук помага на тялото да задържа по-малко течности, заради съдържанието на пектин, стимулира храносмилането и понижава нивата на кръвната захар. Последното пък е едно от най-ценните му качества, защото така можем да контролираме по-лесно чувството си за глад. Не на последно място – тиквичките действат и като антидепресант. В дните, в които всички мечтаем за плаж и отпуски, тиквичките са зеленчукът, които ни помага да се преборим с безсънието, успокояват нервната система и имат свойството да повишават защитните сили на организма.

Как да изберем качествени тиквички

Качествените тиквички трябва да са със свеж зелен цвят, а кората им да е нежна и лъскава. Когато избирате тиквички за вашата трапеза, най-важното е да сте сигурни, че те са отгледани, без да бъдат третирани прекомерно с пестициди. В тази връзка – глътка свеж въздух за всички домакини, които се интересуват от това какво слагат на трапезата на семейството си е проектът „BILLA Градини“. От този сезон в магазина вече можете да намерите плодове и зеленчуци с марката “BILLA Градини“, които са отгледани съобразно специална програма за контролирано използване на пестициди. Програмата за намаляване на пестицидите предвижда остатъчните количества пестициди в плодовете и зеленчуците, произведени за търговската верига, да бъдат с по-ниски нива от допустимите по закон. Целта е да се произведат продукти с намалено съдържание на остатъчни количества пестициди, което означава по-здравословна храна, ограничено въздействие върху околната среда и по-безопасни условия на труд за земеделците. Повече за програмата може да научите на www.billa.bg.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе