Каква ще е цената на сянката на плажа

В началото на сезона данните за цените на сянката по българското Черноморие все още не са категорични.

На сайта на туристическото министерство цифрите ще се обновят, а по много плажове още няма информационни табели.

YouTube

По последни данни чадър или шезлонг на Слънчев бряг ще са до 10 лв., а на „Свети Влас“ – 8 лв.

Средните цени на чадър и шезлонг по Южното Черноморие са около 6 лева.

Толкова са и на плажа в Черноморец. За летовниците таксите не са малки – за пет дни това са 100 лв. допълнително, посочи Милен Дамянов, предава bTV.

На плаж „Нестинарка” няма информация за цените, а работещите на плажа и в бара нямат информация. Миналото лято на плажа чадъра 0,36 лв., но задължително с шалте за 10 лева. Сега някои летовници смятат, че шезлонгът е бонус от хотела.

По думите на Джанет от Манчестър сянката е от хотела, в който са олинклузив. Други летовници пък платили 15 лв. за чадър и два шезлонга.

Посоченият от компанията за касиер отрече да събира наем за сянката и беше категоричен, че е просто клиент на заведението.

На плаж „Корал“ два от подстъпите са блокирани, а път има само по една трънлива пътека.

„Да ползваме плажа трябва да минеш през някакъв двор едва ли не, това е простотия, само в България някой може да дойде, да си загради обществено и да се окаже, че е частно, това е пълната простотия“, категоричен е летовникът Димитър Георгиев.

Според управлението на морските плажове във Варна проблеми почти няма и почти навсякъде има и табели.

„Нашите проверки започнаха от 4 юни и през миналата седмица установихме, че почти няма нередности. Да, има места без табели, но почти навсякъде има табели за цените в предплатените зони”, заяви Радина Йонова, главен експерт в дирекцията.

Тя уточни, че на плажа няма задължение да ползваш и шезлонг, и чадър – може да се избере едното.

На „Корал” нарушения няма, добави Йонова. Миналата седмица трите входа били със свободен пешеходен достъп. „Миналата седмица бяхме там с РДНСК Бургас и установихме три входа, където пешеходният достъп е свободен и може да се стигне до плажа. На територията на плажовете не се поставят палатки, кемпери или МПС – само в категоризираните къмпинги или частни имоти”, каза тя.

Санкциите за поставяне на палатки се понасят или от концесионера, или от областната управа.

Музикантът и любител на къмпингуването Васил Гюров е категоричен, че не е вярна забраната за слагане на палатки на държавни територии – плажове, планини и язовири.

„Три места са останали за хората, които не обичат бетон и барове. Кампанията е тези хора да бъдат изгонени”, посочи той.

Според Виктория Стоянова от Института за оценки и анализи в туризма, ведомството изостава с развитието на къмпингуването и излиза, че то изпада като част от туризма. „В момента палатки могат да се слагат на къмпингите, създадени за целта. Преди да глобяваме обаче трябва и да имаме добри условия за къмпингуване”, каза тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе