Колко струва нощния труд в България

Около 400 000 българи системно полагат нощен труд.

Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов на дискусията: „За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него“.

YouTube

Заплащането на нощния труд е 25 стотинки на час и за Манолов това е най-големият проблем. Затова и от КТ „Подкрепа“ поставят въпроса за увеличение на заплащането на нощния труд с не по-малко от 5-6% от минималната работна заплата (МРЗ) за час. По думите му – ясно е, че това на нищо не прилича. Това, за което от КТ „Подкрепа“ настояват, е заплащането на нощния труд да бъде определено и фиксирано към обективни данни, например – към минималната работна заплата.

Според синдикалния лидер проблемът е и с режима на неговото полагане, тъй като България е една от страните, които полагат най-голям нощен труд. Това трябва да бъде ограничено, защото той има изключително тежко и вредно влияние върху здравето на хората.

На въпрос какви са вредите от нощния труд и как те могат да бъдат ограничени или премахнати, той поясни, че човекът като биологичен индивид е създаден да живее през деня и да спи през нощта. Всяко нарушение на този ритъм води до вредни и социални последици, предаде News.bg.

Запитан как би коментирал вчерашното заседание на Съвета за интеграция на хората с увреждания и напрежението между него и родителите на деца с увреждания, Манолов заяви, че майките са скандирали „убиец“ и на други хора с колички и патерици, не само на него.

„Това го оставям на тяхната съвест и на тяхното възпитание. Нека скандират по мой адрес каквото поискат“, заяви Манолов и добави, че не е човек, който би търпял обидно отношение към себе си.

Шефът на КТ „Подкрепа“ оцени предложените закони като твърде нескопосани, тъй като те са направени за социалната услуга като такава. Няма как тези закони да сработят, а по-скоро, те ще влязат в колизия с цялата тази система.

„Майките на децата с увреждания са категорично заблудени и не се знае доколко са чели това нещо, което бе написано вчера“, каза още той и допълни, че законите целят да хванат малък фрагмент от цялостен пейзаж, който няма да бъде довършен до край.

Манолов изрази надежда, че „този малък скандал, в който е бил включен, ще бъде ускорен и разрешен колкото се може по-бързо“.

Събитието „За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него“ се организира съвместно с Фондация „Фридрих Еберт“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе