Ново проучване: Мъртвец може да се събуди след смъртта си

Ако на мъртвия му се осигури кислород и сърцето забие отново има шанс да оживее.

Ново проучване показва, че ние не умираме веднага след последния удар на сърцето, нито в следващите 5-10 минути, когато мозъчните клетки все още са живи.

YouTube

Оказва се, че те са жизнеспособни до 8 часа след спирането на сърцето и теоретично връщането към живот е напълно възможно в този период. Това доказва д-р Сам Парниа от Университетската болница в Стоуни Брук, САЩ, в книгата си „Erasing Death: The Science That is Rewriting the Boundaries Between Life and Death“.

Общоприето е схващането, че мозъчната смърт настъпва от 4-5 до 10 минути след спирането на сърцето, но учените доказват, че това не е точно така.

„Чак когато е налице пълното послесмъртно вдървяване на тялото, можем да говорим за истинска смърт, защото тогава мозъчните клетки наистина са загинали“, твърди д-р Парниа.

Според него ако в рамките на тези няколко часа се грижим те да получават кислород и успеем да накараме сърцето да забие отново, ще върнем човека към живот.

За твърденията си д-р Парниа се основава на собствените си наблюдения върху умиращи пациенти. Според критиците му обаче той не предлага нови доказателства за живот след смъртта, нито за преживявания на границата между живота и смъртта, а казва нещо, известно отдавна на медицината – че съзнанието не „спира“ внезапно с последния удар на сърцето.

Въпросът е дали човек може да бъде върнат към живот до няколко минути след това. Отговорът на този въпрос е да. Важно е обаче, че това не може да се постигне без необратими и фатални поражения върху мозъка, останал дълго без кислород. Не сърдечната, а мозъчната смърт е това, което окончателно ни изпраща в отвъдното.

Колкото и да е напреднала медицината, все още има съмнения кога настъпва моментът, в който човек наистина умира. Той е свързан с един от най-големите страхове на хората – че могат да бъде погребани живи. В миналото, когато не е имало достатъчно надеждни методи за категоричното установяване на смъртта, това нерядко се е случвало. В края на 19 век дори се тиражира ужасяващо число – че такава съдба е сполетяла 10% от смятаните за покойници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе