Излязоха първите резултати от изборите в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган печели 58,30% при отворени 27,2% от урните, следван от кандидата на опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Мухарем Индже с 27,20%, предаде БГНЕС.

Кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/ Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин, откъдето по телефона водеше предизборната си кампания, е с 5,60% подкрепа.

YouTube

Данните бяха оповестени в първата минута след отпадането на забраната за огласяване на резултатите в 18,45 ч., наложена от Висшия изборен съвет.

Преброени са бюлетините от 9,8% отворени урни от вота за парламент. Народният алианс на управляващите Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и Партията на националистическото действие /ПНД/ засега води с 66,24%, Алиансът на нацията /НРП, Добра партия и Партия на благоденствието/ е с 24,28%, а ПДН със 7,07%.

Турските граждани за пръв път в историята избираха едновременно президент и парламент. Право на глас имаха около 60 милиона души. Гласуването се проведе в 81 провинции от 8.00 часа до 17.00 часа българско и местно време. Турските граждани в чужбина дадоха вота си в периода 7-19 юни.

Като цяло изборите преминаха в нормална атмосфера, макар че бяха регистрирани няколко инцидента, включително смъртни случаи. За охраната на реда по време на изборния процес бяха ангажирани над 531 000 служители от силите за сигурност, в това число 264 526 полицаи и 195 695 жандармеристи.

Този вот ще промени формата на държавното управление и ще превърне Турция от парламентарна в президентска република. Според последните поправки в Конституцията, които влизат в сила още утре, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а парламентът ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Така щяла да се минимизира всяка възможност за натиск и влияние на изпълнителната власт върху законодателната.

Според сега действащото законодателство, законопроектите, изработвани от правителството, се пращат в парламентарните комисии и се гласуват в парламента. От утре обаче системата за вземане на решения ще претърпи промени. След като администрацията на министър-председателя се опразни, лично президентът ще внася в парламента законопроектите, при това пряко в ръководството му, а то ще ги разпределя по комисиите. Докато досега министерствата регулираха обществените дебати и становищата на експертите, и внасяха в парламента вече завършен проект, а на депутатите им оставаше само да правят промени в текстовете, вече по силата на новата система парламентарните комисии ще организират обществените обсъждания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе