Бедствено положение в Смолян

Община Смолян обяви бедствено положение заради последиците от поройните дъждове, съобщиха от Областната администрация.

Река Черна е преляла, наводнявайки сградата на Пожарната, обществени сгради, складове и частни имоти, уточняват от Областта.

YouTube

Обходният път на Смолян е непроходим и затворен за движение.

Свикан е областният щаб за защита при бедствия и аварии. От там призовават гражданите да не се движат в ниските части на града, разположени по поречието на река Черна. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян. Причината е обявеното в града бедствено положение и непроходимостта на околовръстния път на Смолян. По него има вода от излязлата от коритото река, както и много наноси. От щабовете призовават жителите на Смолян да ползват автомобилите си в града само е крайно наложително, за да не пречат на аварийните автомобили да разчистват наносите по улиците в града.

Модулно формирование от състава на 101-ви алпийски полк ще окаже помощ на населението в Смолян, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Модулното формирование е в състав от 41 военнослужещи, които със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. „Устово“ в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров. Военнослужещите се включват в спасителните действия след отправена молба от областния управител на област Смолян Недялко Славов.

Община Чепеларе също обяви бедствено положение заради последиците от поройните валежи, съобщи кметът на родопския град Славка Чакърова. Нивото на р. Чая е значително повишено, а главният път Смолян – Чепеларе е затворен от свличане на земни маси в района на с. Проглед. На мястото на свличането работи екип със специализирана техника и се очаква до няколко часа пътят да бъде отново проходим. За справяне с бедствената ситуация са мобилизирани доброволци и техника на местните фирми.

С оглед на усложнената метеорологична обстановка, от НИМХ повишиха предупредителния код за област Смолян до червен. Към 8 часа тази сутрин в региона са измерени валежи от 50-60 литра на квадратен метър, като се очакват нови 20-30 литра на квадратен метър до края на денонощието.

В останалата част от страната е в сила предупредителен код оранжев, а за област Видин – жълт.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе