Легендата за жеста на средния пръст

Днес жестът с размахване на среден пръст се счита за обиден на практика по целия свят.

А темата стана особено актуална още със старта на Световното първенство по футбол в Русия.

YouTube

По време на откриващата спортния форум церемония британският изпълнител Роби Уилямс размаха ръка пред камерите. Две седмици по-късно неприличният жест не се посвени да покаже и аржентинската легенда Диего Марадона. От трибуните, където изгледа мача между Аржентина и Нигерия, който беше решаващ за продължаването на аржентинците напред, бившият футболист показа грозния жест пред пълните трибуни.

Според историческите текстове средният пръст е символ на обида и унижение от повече от 2000 години. Това е един от най-древните известни до днес жестове – фалически символ с първобитни корени. При древните римляни за този жест е имало специално название – „digitus impudicus” – безсрамен, непристоен пръст. А днес жестът е… буквално част от всекидневието ни, отдавна придобил значението за израз на протест или злоба.

Една от най-известните истории за появата на жеста препраща към 1415 г. Тази легенда обаче напълно изключва фалическия подтекст на символа и всъщност го лишава от обидния днес контекст.

На 25 октомври 1415 г. в битката при Аженкур малобройната английска войска, водена от Хенри V, побеждава превъзхождащата ги френска армия. Предварително французите смятали, че победата им е сигурна и заплашвали, че ще отрежат средния пръст на всеки пленен англичанин – така стрелците никога повече няма да могат да стрелят с лък. В битката обаче изненадващо с победата се окичили англичаните. В отговор те започнали да се присмиват на противниците, размахвайки срещу тях среден пръст и крещейки „pluck yew“, което в превод означава „изтръгнете го“.

С времето сложната за произнасяне фраза се изменила – „p” било заменено с „f”, а „yew” се превърнало в „you”. Днес „опростената версия” на израза е… твърде популярна сред хора от всички възрасти и на всеки континент. И е считана за изключително обидна, особено придружена с жеста на изпънат среден пръст.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе