България – място с труднодостъпно гориво

Изчисление показва как цените на горивата влияят по различен начин на всяка нация и съответно разкриват къде е най-достъпният бензин. Сравнението е между 61 държави от целия свят по три показателя – цена на горивото, ниво на достъпност и съотношението между годишната заплата и годишния разход за гориво (тоест каква част от личните си средства трябва да изхарчи човек за зареждане на автомобила си).

Според експертите от Bloomberg средните цени на бензина в България представляват чувствителна тежест при ниските доходи на българите. България се нарежда на 23-то място със средна цена на галон бензин от 4,89 долара (тази класация е изготвена през май).

YouTube

При средно дневна доходност от 25,79 щатски долара българският шофьор трябва да изхарчи 19% от дневната си заработка, за да си купи един галон. По този показател – на ниво на достъпност, сме на 52 място от общо 61 държави. По третия показател – каква част от заплатата си харчим годишно за гориво – сме на 33-то място.

В тази класация Венецуела е на първо място. През 2016 г. президентът Николас Мадуро увеличи бензина с 6000%, но все още пълненето на един резервоар струва по-малко от чашка кафе. Средната цена на литър бензин в страната е 0,01 щатски долара.

Средната цена на бензина в света е 1,16 щатски долара на литър. Сред отделните държави обаче има съществени разлики, които правят стойностите на горивото по-ниски или по-високи. Като общо правило по-богатите държави имат по-високи цени, а по-бедните страни и страните, които произвеждат и изнасят петрол, имат значително по-ниски цени. Забележително изключение са САЩ, които са сред икономически развитите нации, но в същото време имат ниски цени на горивата. Различията в цените в отделните държави се дължат на различните данъци и субсидии на бензина, отбелязват от специализирания сайт www.globalpetrolprices.com. Всички имат достъп до едни и същи цени на петрола на международните пазари, но всеки има различна данъчна политика, което води и до финансови разлики. В резултат на това цените на дребно на бензина са различни.

Вижте 10-те държави с най-евтин бензин. Подреждането е изготвено в средата на юни:
Венецуела – ($ 0,01)
Иран ($ 0,28)
Судан ( $ 0,34)
Кувейт ($ 0,35)
Алжир ( $ 0,36)
Еквадор ($ 0,39)
Нигерия ($ 0,42)
Египет ($ 0,43)
Туркменистан ($ 0,43)
Казахстан ($ 0,52)

Русия, която е сред най-богатите на петрол държави, се нарежда на 29-о място с цена от 0,72 щатски долара за литър. След нея е друга държава с богати залежи – Азербайджан ($ 0,73). САЩ е едва на 37-мо място ($ 0,84). В тази класация България е чак на 108-мо място със средна цена от $ 1,32. От съседните държави най-близко в класацията е Турция, която е непосредствено след нас – 1,34 долара за литър. На 111-то място е Македония (1,36), следвана от Полша (1,37), Унгария е на 116-то място ($ 1,41), а Румъния на 118-то място – ($ 1,42). Сърбия е на 127-мо място.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе