Започва изплащането на новите пенсии

Започва изплащането на преизчислените пенсии, които са с увеличение от 1 юли.

То ще продължи до 20-и този месец. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график и ще бъде предварително обявен. Сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат заверени днес.

YouTube

Считано от 1 юли са преизчислени размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 година включително.

Преизчислението е извършено с новата по-висока тежест от 1,169 за всяка година зачетен осигурителен стаж на лицата. Осигурено е увеличение с 3,8 на сто на получавания към 30 юни тази година размер на пенсиите от трудова дейност. От 1 юли се прилага и нов минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст – 207,60 лева.

Нови минимални размери имат и всички пенсии, свързани с трудова дейност, тъй като се определят като процент от тази сума. Нови минимални размери имат и наследствените пенсии. Увеличава се и размерът на социалната пенсия за старост – 125,58 лева. Спрямо него са определени нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, каквито са пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалните за инвалидност и персоналните, както и различните видове добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе