Нов закон вдига цените на масовите застраховки

Нов законопроект е напът да увеличи цената на най-масовите застраховки.

За това предупреждават застрахователите и обясняват, че готвените изменения в проекта на Закона за превенция от неблагоприятните климатични условия, ще доведат до поскъпване на всички застраховки на пазара, съобщава БНР.

YouTube

Министерството на земеделието има намерението да покрие на 100% обработваемите земи с ракетна защита за борба с градушките. Затова от ведомството внасят законопроекта, който цели да финансира намерението им с вноски от 0,8% от приходите от всички имуществени застраховки.

Това обясни Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи:

„Тоест не само земеделските (застраховки), а също каско, тези за домашно имущество, пожар, кражба. Според нашите изчисления, каското на една средностатистическа кола би се вдигнало с десетина лева„, смята Колчакова. 

Този косвен данък, както го наричат в парламента, ще се калкулира в крайната цена на полицата и ще натовари крайния клиент, смятат застрахователите.

Затова от асоциацията предлагат: 

„Нека да има справедливо разпределение на тежестта. Щом става въпрос за земеделски площи, нека това се финансира от земеделските застраховки“, каза Нина Колчакова. 

За борба с градушките държавата предвижда 20 милиона лева годишно. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе