Позицията на президента за масовото изтребление в Странджа

Президентът Румен Радев с тревога следи действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа.

Позицията на държавния глава беше разпространена от пресцентъра му.

YouTube

„В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата. За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им„, заявява президентът Радев.

Кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи„, допълва той и се обръща с въпроси: „Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение и защо се пренебрегва ваксинирането„.

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата, отбелязва Радев.

Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването наживотните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще„, завършва позицията си българският президент.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе