Избиха стадото на баба Дора, има и арести

Стадото на Тодорка Сакалиева – баба Дора, в село Шарково вече е умъртвено и животните са загробени. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

Стадото на баба Дора е било от около 140 животни, от които само половината били регистрирани. Еватаназирани са още две по-малко стада с по 15 животни, уточни Порожанов.

YouTube

Тази сутрин село Шарково беше отцепено. Блокадата започна от ранни зори. Полицаите изпълняваха заповед на Агенцията по храните, която забранява достъпа до Шарково в радиус от 3 километра.

Няколко часа по-късно стадото на баба Дора беше умъртвено. Още на 10 юли Агенцията по храните издаде заповед за евтаназията, която беше извършена едва днес.

Тази сутрин хората, които защитаваха животните ѝ, бяха изведени от полицията, се опасяваха от подобни действия на ветеринарните власти.

Около обед при демонстрантите се появи Миглена Дерменджева, известна защитничка на животни. Тя настоя да премине кордона, представяйки регистрацията на неправителствената си организация. Пререканията с полицията завършиха с ареста ѝ.

Кризата с чумата в Странджа, провокира интереса на телевизия „Евронюз”. Майкъл Фиорентино е у нас, за да отрази случващото се в региона.

Източник: btvnovinite.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе