Областният управител откри събора „Илинден” в местността „Сборяново”

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри днес традиционния събор „Илинден”, който се провежда в местността „Сборяново” в община Исперих. Гости на събитието бяха и: заместник областният управител Евгени Драганов, областният председател на партия „Атака” Георги Димитров и областният координатор на НФСБ Димитър Димитров. Поздравителен адрес до участниците в събора бяха изпратили кметът на община Исперих Бейсим Руфад и председателят на Общинския съвет Даниел Димитров. Участниците в събора бяха приветствани и от директора на Исторически музей-Исперих Цветалин Цветанов.

YouTube

Отбелязването на празника Илинден в местността „Сборяново” е възродено през 2008 г. от Стойко Николов, тойбе и днес на събора. В словото си пред участниците и гостите на събитието г-н Хюсмен отправи специални благодарности към основоположника на честването за реализацията на родолюбивата идея. Областният управител поздрави и хората, продължили традицията – тазгодишните организатори – Инициативен комитет с председател Румяна Събева и кметство Малък Поровец.

Областният управител Гюнай Хюсмен пожела на организаторите празникът в „Сборяново” от общински и регионален да стане национален, в какъвто вече се превръща с участието на изпълнители от казанлъшкото село Ясеново, които също получиха специални поздрави от Областния управител.

Преди традиционния водосвет на Русенския митрополит Наум и свещеници от региона г-н Хюсмен разговаря с Дядо Владика по въпроси, свързани със състоянието на православните храмове в региона.

Митрополитът освети курбан от четири агнета, който по-късно бе раздаден на всички участници в празника.

Под вековните дървета гостите на събора се насладиха и на богата музикална програма. На сцената излязоха формации от Разградско, Русенско, Силистренско и община Казанлък: от  Исперих, Конево, Беловец, Стефан Караджа, Русе, Юпер, Гецово, Побит камък, Ясеново, Межден, Грънчарово, Завет, Вятово, Кривня, Хърсово, Калипетрово.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе