Първият камион с живи животни замина за Турция

Първият камион с живи животни, който отпътува от България към Турция след отпадането на десетгодишната забрана за износ на червени меса, е с продукция на разградска фирма. Това съобщи при среща с Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен управителят и собственик на „Миран Продукцион“ЕООД-Разград Талат Челеби. Той изрази своята благодарност към българския премиер Бойко Борисов за постигнатата договореност с турския президент Реджеп Ердоган тази забрана да отпадне и стокообменът между двете държави в животновъдната сфера значително да се подобри.
Това е от полза и за двете страни – коментира Талат Челеби. По думите му необятният турски пазар посреща със задоволство качествената българска стока, а възможността за реализация на продукцията ще повиши изкупните цени на месото в България, ще завиши и интереса на предприемчивите хора към селското стопанство.
Първият износ от България към Турция е на 60 телета за угояване, разградската фирма има разработена програма за износ, освен в търговията предвижда да се разрасне и в сферата на производството, вече се строи база в село Ушинци – каза още г-н Челеби.
Областният управител Гюнай Хюсмен го поздрави за инициативността и му пожела успех в бизнес начинанията. Г-н Хюсмен също изрази удовлетворението си от първите реални стъпки в подобряване стокообмена между България и Турция благодарение на държавническото решение на ръководствата на двете страни.
Припомняме, че отварянето на пазара към южната ни съседка стана и вследствие на проведения през ноември миналата година в София Българо-турски агробизнес форум, който бе открит от земеделските министри на двете страни – Румен Порожанов и Ахмет Ешреф Факъбаба, а на следващия ден Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен посрещна в Лудогорието 12-членна делегация, водена от заместник-министрите на земеделието на двете страни Цветан Димитров и Мехмет Данъш. Експертите разгледаха животновъдни обекти в региона и останаха впечатлени от начина, по който се развива животновъдството в региона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе