Разрешават пушенето на марихуаната в Грузия

Конституционният съд на Грузия анулира глобите, наложени до момента на осъдени за употреба на канабис в кавказката страна с мотива, че става дума за „правото им на лично развитие“.

Той обаче потвърди, че отглеждането и продажбата на тази дрога остават под ударите на закона, предаде Франс прес, предаде БТА. В решението си Констутиционният съд провъзгласява, че „да се наказва консумацията на марихуана противоречи на грузинската конституция“.

YouTube

До момента личното потребление на канабис се наказваше с глоба от около 170 евро, припомня Франс прес. Конституционният съд уточнява, че употребата на марихуана оправдано се преследва, когато представлява „заплаха за трето лице“, например ако се извършва в „образователни учреждения и някои обществени пространства“.

Грузинското правителство бе упреквано от правозащитници заради, според тях, прекомерно репресивен подход в борбата с наркотиците, припомня Франс прес.

През май хиляди хора демонстрираха в столицата Тбилиси под звуците на електронна музика в знак на протест срещу полицейски акции в дискотеките в рамките на кампания за борба с употребата на наркотици.

Според някои от присъствалите посетители на заведенията полицията е използвала спрямо тях непропорционална сила, а откриването на дрога при обиските е било постановка, разиграна от полицаите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе