Колко изкарват проститутките по морето

До 3000 евро на седмица изкарват елитните проститутки в големите курорти по морето.

Техните по-скромни колежки, които пресрещат туристите по крайбрежните алеи – към 300-400 евро. Толкова са стигнали печалбите за юли, а за август се очакват и по-големи, пише „Труд“.

YouTube

За младите англичани и германци страната ни вече се ползва с име на секс дестинация. Тук повечето момичета са хубави, а цените са по-ниски от Испания, Италия и дори от Гърция.

Над 20 000 българки упражняват най-древния женски занаят, като от половината до две трети от тях „работят“ в чужбина – предимно в Западна Европа, но е голям и броят на гурбетчийките в Гърция и Кипър. Печалбите там са в пъти по-големи – могат да стигнат до 40 000 евро на месец, но имат и по-големи разходи. Това сочат от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в свое изследване за трафика на хора с цел сексуална експлоатация от юни тази година.

Експертите от ЦИД разделят пазара на секс услуги на три. На най-долното ниво са проститутките, които обслужват на открито – на ТИР паркинги, гранични пунктове и мотели край магистралите, на известни сборища в големите градове, край жп гари и автогари, обходни пътища и др. Според изследването те могат да имат от 7 до 20 клиенти на ден, а тарифите им са от 7 до 15 евро в зависимост от вида на услугата. На Запад плащането е от 30 до 50 евро.

На второто ниво са проститутките, работещи на закрито. Сред тях са тези, които се продават в публични домове и клубове за масажи, наемат апартаменти или стаи в евтини хотели и хостели, работят в еротични клубове „с консумация“. В същата категория попадат и момичетата „на повикване“ на адреси. Смята се, че те обслужват от двама да шестима клиенти на ден. Цените при тях започват от 30 до 50 евро на сеанс и стигат до 200 евро, ако бъдат наети за цяла нощ. Тарифите им са по-близки до тези на колежките им в Западна Европа.

На най-високото трето ниво са елитните проститутки. Според изследването на ЦИД там попадат модни и рекламни агенции, импресарски компании и други структури от развлекателния бизнес. При тях сумите са по договоряне и понякога могат да стигнат до 500 евро нa сеанс, а на Запад – и до 3000 евро.

От ЦИД сочат, че пазарът на проституцията, който допреди години бе контролиран изключително от организираната престъпност, в момента е значително по-фрагментиран и децентрализиран. Под контрола на мафията са останали предимно курортите, като и по-голямата част от трафика към чужбина.

В Германия действа Закон за защита на проституиращите, който бе приет на 21 октомври 2016 г. и влезе в сила на 1 юли 2017 г.

Сред акцентите е издаване на задължително разрешително за упражняване на най-древната професия и документ за регистрация на проституиращите.

Законът задължава лица, които се занимават с проституция или възнамеряват да го правят, да заявят това пред съответните власти. Следва разговор, по време на който им се обясняват правилата по новия закон, социалното законодателство, възможностите за прегледи при специалисти. Следва задължителна здравна консултация.

Валидността на документа е две години, а за проститутки под 21 г. – една. При удължаване на валидността лицето трябва да докаже, че всяка година е провеждало здравни консултации, а ако е под 21 години – на 6 месеца.

Разрешително не се издава на осъждани през последните 5 години за сводничество, изнудване, пране на пари, измама и др.

Всяко нарушение се наказва с глоба до 10 000 евро, а при по-тежки случаи и с лишаване от свобода. Ако клиент откаже да ползва презерватив, глобата е до 50 000 евро.

По непотвърдени данни, изнесени в медиите, най-малко 400 000 жени проституират. Само в публичните домове са поне 89 500. В хотели, барове и телефонен секс – към 179 000. Според експерти годишният оборот е между 14 и 15 милиарда евро.

Проституцията в Гърция е регламентирана със закон, който изисква от „труженичките” да се регистрират в полицията. За целта получават сертификат за упражняване на дейност, който се подновява на всеки три години. Медицински преглед минават на 15 дни. На омъжените жени е забранено да упражняват ”професията”.

Неспазването на закона се наказва със затвор до 3 месеца. През последните години на еротичния фронт преобладават гъркини (80%), а не чужденки. По данни на изследване на атинския университет „Пандио”, ако в началото на икономическата криза през 2008 г. половин час „любов“ е струвал средно 50 евро, към днешна дата за същите услуги тарифата е 20 евро.

Публичните домове в Гърция са лицензирани. Много от жриците се оплакват, че работата им е намаляла значително, затова свалят тарифите. На улицата се намират жрици и за 10 евро. Между тях има и българки. Риск за клиента е да попадне на ХИВ-позитивни заради липсата на отчет за здравния статус на чужденците.

323 българки са станали жертви на трафиканти на хора, които са ги продавали за проститутки, сочи доклад на комисията за борба с трафика на хора. От пострадалите 32 са били непълнолетни. През 2016 г. принудените да продават телата си са били 447, а през 2015 г. – 409. Седем мъже също са били трафикирани, за да проституират.

От МВР казаха, че при т. нар. елитна и клубна проституция са въвличани момичета от български произход, образовани и владеещи чужди езици. Уличните секструженички пък са предимно ромки, с нисък социален статус и без образование. Най-често жертвите са от районите на Плевен, Сливен, Пловдив и Пазарджик. През миналата година общо 40 лица са били осъдени или санкционирани за трафик на хора. Повечето от тях са сводници. Самите проститутки биват преследвани от закона за доходи, придобити по неморален начин.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе