Отиде си създателя на Чебурашка

На 14 август в Москва е починал писателят Едуард Успенски – създателят на една от най-популярните книги за деца, превърнала се в телевизионна поредица: „Крокодилът Гена и неговите приятели“.

Писателят е страдал от тежко заболяване, но на 9 август състоянието му рязко се влошило и след загуба на съзнание се е наложило близките му да потърсят спешна медицинска помощ.

YouTube

Популярният автор и сценарист е починал снощи. За смъртта му съобщава дъщеря му, Ирина.

Успенски е роден 1937 година в Егоревск. Той завършва инженерна специалност, но работата в завод не му е по сърце и той напуска, за да започне да пише.

Началото обаче е трудно – издателствата трудно се съгласяват да публикуват негови произведения. Успенски кандидатства и в съюза на писателите, но не е приет.

Неуспехите не го отчайват – той пише хумористични разкази за деца и той постепенно набира популярност.

Така се раждат „Крокодила Гена и неговите приятели“. Поредицата е заснета в поредица анимационни филмчета, които се превръщат в любими за децата от Източния блок през миналия век.

Само след няколко дни легендарният крокодил Гена навършва 54 години.

Потребителите в социалните мрежи скърбят за писателя и изразяват солидарност с близките му.

„Вече го няма бащата на любимите ми персонажи. Ако не знаете за кого говоря – авторът на крокодила Гена, Чебурашка, чичо Фьодор… Писателят Едуард Успенски. Благодаря за детството! “

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе