Гюнай Хюсмен мечтае за проспериращо Лудогорие

Открит, всеотдаен, честен, близо до хората и с хората – така изглежда равносметката от стъпките по доброта, които извървява ежедневно и с които се презентира пред хората, като управленец и като съвсем обикновен човек. Показва и доказва, че добротата твори, съзижда, прави хората щастливи и ги мотивира за нови дейности и действия. Усмивката не слиза от лицето му. По непринуден и спонтанен начин скъсява дистанцията по време на разговори в зависимост от случая – неволно потупване по рамото, малко хумор, които предразполагат и оформят позитивна работна среда и задушевен разговор. Държи много на ценностите и добродетелите. Има отношение към тях, което проличава, когато излъчва послания и отравя покани да не губим „човещината“. „Най-голямата ценност е да си добронамерен. Човек трябва да е положително настроен, независимо кой е, къде е, на каква служба е …“, „Всеки божи ден трябва да се събуждаш с намерение да си полезен за хората и обществото, вътрешно желание трябва да имаш да си полезен с това, което даваш на обществото“., с този урок по нравственост завършва едно свое участие в интервю за регионалния вестник „Екип7“.

YouTube

„…И земята и политиката, искат грижовен стопанин“, казва често, най-заможният политик на Лудогорието.

„…Поетите ангажименти в полза на хората са закон за мен“, е неговата постоянна професионална заявка.

„…Да променим отношението към Негово Величество Гражданина“ е неговият призив-послание не само като политик, но и като областен управител и гражданин, който не е безразличен към случващото се в обществено-политическото пространство.

Неговата лична и професионална визитна картичка е повече от завидна. Щастлив дом, мощен бизнес, богат административен и управленски опит. Зад всичко това стои – упорит труд, постоянство, отговорност, чувствителност и дисциплина –личностни качества, които му помагат да се справя с различни по трудност и сложност предизвикателства.

„…Луд умора няма“, казва често за себе си и се шегува в приятелски разговори…За това и запомнящи се остават думите му „мързеливци и симуланти, че работят, не търпя…“, изречени в първите дни като областен управител.

От 10 май 2017 година като представител на държавата в местната власт, губернаторът на Разград показва ежедневно как трябва да изглежда профилът на съвременния политик и с реални стъпки очертава неговия облик. С първите си изявления и действия печели симпатиите на гражданите от района като деен и енергичен управленец, който притежава много добра организационна култура и умее да води ангажираща политика. „Освен пазител на държавността, областният управител може да е и ускорител на развитието и прогреса в региона, аз ще акцентирам на второто“, категоричен е на първата свикана от него опознавателна среща с регионалните директори на институциите от района, проведена на 16 май 2017 година в областната администрация.

Чувствителността му към болката и вълненията на гражданите не остава незабелязана, която засилва доверието и интереса към неговата личност. Близостта му с хората от различни социални кръгове е присъща на неговата същност, казват хората от близкото му обкръжение.

„Грижи се и помага на всеки в нужда, той е нашият Гюнай..“ са сред най-честите изказвания на неговите съграждани.
Общува с лекота с деца и възрастни. Умее да ги докосне и зарадва с лични жестове. Често награждава изявени деца със закупени подаръци от него и не спира да ги провокира да „ бъдат активно търсещи, а не пасивни потребители на знания” за да могат да се формират и развиват самочувствие като европейски граждани. Обръща сериозно внимание на специалисти и родители пряко ангажирани с възпитателно-образователния процес да синхронизират взаимодействието си в името на най-доброто за децата-бъдещето на нацията.

Не бяга от проблемите. Търси начини, непрекъснато провокира институциите да ползват целия си потенциал и капацитет за да направят живота на гражданите по-качествен и поносим. Насърчава, мотивира, подкрепя всяка добра инициатива, независимо дали е свързана с икономиката, образованието, културата, спорта. Следи и зорко наблюдава къде и какво се случва. Най-много се гордее с личната си кауза да спаси и предаде нов облик на джамията „Ибрахим Макбул Паша“ в центъра на Разград, който е паметник на културата. Не пропуска на националните празници, да е там където трябва , и с това показва, че е голям рoдолюбец и патриот.

Трогващи са жестовете му към представителите на третата възраст и не само към тях. Благодарение на организираните екскурзии от него в страната и чужбина, много хора, преживяват своето първо пътуване и приключенско преживяване извън населеното място.

Вярва и се води от убеждението „че хората помнят отношението и жестовете и когато те са от представител на държавата, това е знак за ефективната му работа в името на обществото“.

Не е безразличен към болката на хората. Състрадателен и отзивчив. Това проличава в поредния му жест и реакция към пострадалите жители на Хитрино през 2016 година, когато предостави лично 2500 лева на пострадало при тежкия инцидент в Хитрино семейство.

Познава успеха и неуспеха, както се казва. Премина и през своите тежки моменти, които го обогатяват, както в житейски така и в професионален план. Моментите на неуспех не го озлобяват и променят. Запазва своята чувствителност и сетивност. Едно негово изказване в интервю пред Люба Кулезич, силно впечатлява – с много тъга и болка в очите, споделя разбирането си за щастие – „ да, аз имам пари, живея добре, защото работя много, но бих бил истински и още по- щастлив, когато всички живеят добре..“ .

Ежедневно се отчита пред близо 10 хилядната си потребителска аудитория в социалната мрежа. Приема с еднакво разбиране одобрението и критиките им. Самокритиката е част от неговата самооценка. „Ако допускам минуси в работата си, те са лични мои пропуски“ обобщава по време на отчета си от едногодишното управление пред медиите през май тази година. Стотиците коментари оставени по различни поводи могат да бъдат обобщени по следния начин – най-добрият местен управленец, с буден предприемчив дух, земен, невероятно добър, емоционален и чувствителен, който променя атмосферата в Лудогорието, като го прави много по-свеж и добър.

Хората, които лесно печелят симпатии, лесно будят и завист. Едни ще кажат, „пи-ар“, нищо повече. В пи-ара няма нищо лошо – това е съвременният управленски подход и когато думите са подплатени с конкретни действия и резултати, означава, че „пи-ара“ си е свършил работата, защото между дадена личност, институция или фирма и неговата публика трябва да има постоянна връзка и тя трябва да се развива и обогатява.

Гюнай Хюсмен, мечтае за проспериращо Лудогорие, в което има добра образователна и пътна инфраструктура, благоприятен инвестиционен климат, с развит спорт и култура за съхраняване на добрите традиции в тези области, работни места, с които да бъдат привлечени младите, които да се развиват в региона след завършване на образованието си и най-вече хората да бъдат много много повече ЧОВЕЦИ.

Гюнай Xюcмeн e poдeн нa 11 мaй 1966 г в Исперих. Зaвъpшил e Aгpapния yнивepcитeт в Плoвдив, cпeциaлнocт „Aгpoинжeнepcтвo – pacтитeлнa зaщитa“. Paбoтил e кaтo ceкpeтap в Oбщинcкaтa пoзeмлeнa кoмиcия в Иcпepиx, yпpaвитeл и мeниджъp нa фиpмa „Kapaджa – ФAГ“ OOД-Иcпepиx. От 1995 г. дo 1999 г. e кмeт нa oбщинa Иcпepиx, oт 2011 г. дo 2014 г. – пpeдceдaтeл нa Oбщинcкия cъвeт в Иcпepиx, а oт 2014 г. дo 2017 г. – Hapoдeн пpeдcтaвитeл в 43-тoтo Hapoднo cъбpaниe. Kaндидaт e зa нapoдeн пpeдcтaвитeл oт лиcтaтa нa ГEPБ нa пocлeднитe пapлaмeнтapни избopи oт гpaждaнcкaтa квoтa.

Автор: д-р Надие Карагьозова-Нади

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе