Етнографската къща в Исперих показва богатото културно-историческо наследство в района на Исперихска община

Сред историческите културно-исторически забележителности в Исперихска община е Етнографската къща, която се намира в центъра на Исперих.

Тя беше реставрирана през 1981г. Тогава възстановителните дейности бяха извършени от филиала на Националния институт за паметниците на културата във Варна. Строителните работи бяха на стойност 100 000 лв., а инвеститор Общинския съвет. Сега реставрираната възрожденска къща се посещава от много граждани. Преди 1878г. къщата е била турски конак. През последните години се полагат много усилия да се събуди животът и автентичността в Етнографската къща. Сред атракциите за посетителите е станът за тъкане, на който всеки има възможност да изтъче част от черга, използвайки своето умение и сръчност. Показани са много носии, сред които доминират добруджанските. Те са главно от четиридесетте години на XX век. Има автентичен костюм на преселници от Северна Добруджа. Интерес представлява и женска турска мюсюлманска ракла, която е по-различна от другите в региона. Могат да се видят и изработени предмети от майстори – занаятчии. Всяка година през есента се провежда традиционният панаир на царевицата, организиран от Историческия музей. Прави се по традиционен начин качамак, под умелото ръководство на учителката Тодорка Иванова, която вече е на 92 години. Етнографската къща е единствената запазена къща в града във възрожденски стил. Тук се организират изложба – възстновка на народните ритуали и обичаи. Показвани са на изложба накити от древността до българското Възраждане. Етнографската къща е експозиция на градският Исторически музей и в нея наистина има какво да се види. Има предмети и различни уреди от бита на населението, обитавало този край. Градината е пълна с много цветя – ружи, чимшир, здравец, невен, перуника, мушкато и хризантеми. Старата лозница засенчва чардака.

YouTube

Богатото културно-историческо наследство и наситеността от багри, музика, танци и словесно изкуство ни потапят в колоритните обичаи и традиции на българина, съхранили се през годините. През различните месеци тук се провеждат всички християнски и мюсюлмански битови и календарни ритуали.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе