Кой празнува имен ден днес

На 21 август почитаме смела християнка – Света Васа Солунска, а също и нейните деца.

Света Васа е живяла в Едеса Македонска (Воден). Тя била съпруга на езическия жрец Валерий. Изповядвала тайно християнската вяра. По този начин възпитала и своите синове Феогний, Агапий и Пист. Те били християни и вярвали в Христос.

YouTube

По време на гоненията при император Максимиан, мъжът на Васа прави донос срещу нея и децата си. Те били заловени и осъдени на смърт.

Легендата разказва, че пред очите на Васа Теогний е увесен с краката надолу и е стърган с железни пили. На Агапий е съдрана кожата от главата до гърдите, но той не проронва дума. Пист също е измъчван. След това тримата ѝ сина са обезглавени, а Васа е затворена и оставена да умре от глад, но ангелът ѝ пазител я хранел с небесна храна.

Васа оцелява мъчения с огън, вода и зверове. След като разбива статуята на Зевс в езически храм, мъченицата е хвърлена в морето.

Стоящите на брега виждат как изненадващо се появява кораб и Васа е извадена от морето от трима мъже с ореоли. След осем дни тя слиза на остров Алон в Мраморно море, до Кизик или на Алонисос в Бяло море. За това научава управителят, който отново започва да я кара да принесе жертва на идолите. За отказа ѝ я бият, а после ѝ отсичат главата с меч.

В Халкидон била издигната църква на нейното име.

Тъй като Воден е в Солунско, в България мъченицата е наречена Солунска.

Имен ден празнуват Васа и Васо.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе