Лев Инс: Не е обсъждано отнемането на лиценза ни

В Комисията за финансов надзор (КФН) не е обсъждано отнемането на лиценза на „Лев Инс“. Това заявиха от застрахователната компания, съобщава Факти. През последните дни се появиха спекулации, че втора българска компания е заплашена от фалит.

Според „Лев Инс“ това представлява нелоялна конкуренция срещу лидера на пазара по общо застраховане. След фалита на кипърския клон на ЗК „Олимпик” пазарът трябва да бъде оставен на спокойствие, за да докаже, че е стабилен. При всички дружества резултатите от извършените заверки на балансите към края на 2017 г. дават добри резултати. Това личи и от годишните баланси, които се заверяват от двама различни одитори, избрани и одобрени от КФН.

YouTube

„Лев Инс” нееднократно е сезирало институционалния орган Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по повод проблемите със „Зелена карта”. От там обаче не са реагирали адекватно. Това принудило застрахователната компания да се обърне към прокуратурата, ДАНС и МВР.

Проблемът е огромен, защото през последните години лавинообразно нарастват обезщетенията, които се претендират от чужди застрахователни компании и представители по повод сключените в България застрахователни договори. Това в крайна сметка води до увеличаване цената на застраховката.

Допълнителните средства, събрани от застрахователите, се заделят за недоказани щети, претендирани от лица извън територията на България. Въпреки бездействието на НББАЗ „Лев Инс” чрез собствена система за управление на риска успя през последните две години да намали своите разходи за застрахователни обезщетения в Италия два пъти, а в Румъния – пет пъти, уточняват от застрахователната компания.

Най-често спорове по полиците „Зелена карта“ са свързани с недоказаност на застрахователното събитие или недоказване на неизвършено плащане. Така при арбитраж в Дюселдорф от „Лев Инс“ са успели да намалят исканата претенция от 2 300 000 евро до 350 000 евро.

Този пример онагледява сериозния проблем, стоящ пред българските застрахователи, който е свързан с бездействието на компетентния орган – НББАЗ. Към настоящия момент всички гаранционни искания са удовлетворени, а обстоятелствата, при които са възникнали събитията, се проверяват от партньори, занимаващи се с разкриване на застрахователни измами, уточняват от „Лев Инс“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе