Чужденци получават обезщетения от български застрахователи

Чужди шофьори карат автомобили с българска регистрация и получават обезщетения от български застрахователи.

Тази тема бе коментирана на среща на ръководството на Асоциацията на българските застрахователи с представители на Института за пътна безопасност. „Необходимо е българското законодателство да се промени по този начин, че да се защитават българските интереси“, това заяви Богдан Милчев – член на Управителния съвет на Института за пътна безопасност, предава БНР.

YouTube

След фалита на кипърската застрахователна фирма „Олимпик“ нашите застрахователи увеличиха стойността на застраховките и една от причините е в това. От друга страна в момента изобщо не се говори за прилагането на системата „бонус – малус“, при която нарушителите ще заплащат по-високи застрахователни суми за сметка на онези, които спазват закона.

Вече 13 години говорим за тази система, има фирма, която разработва методика, очакваше се, че системата ще влезе в сила от началото на 2018 година, но това не стана. Проблемът е много сериозен и поставя на изпитание застрахователния пазар. Застрахователите и Институтът за пътна безопасност след срещата вече сближиха своите позиции и по въпроса, че е нужна нова система за пътна безопасност, защото споделената отговорност, система, която работи в момента, явно не дава резултати.

Проблемите ще се дискутират и на Международната конференция, която Институтът организира в София на 10-и октомври и там специалисти от Швейцария, Финландия, Германия и Швеция ще изнесат информация как в техните страни се работи по темата пътна безопасност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе