Ученици от Механото участваха в проект за Европейското културно наследство

През летните месеци екип от четирима младежи от НПТГ „Шандор Петьофи” реализира своя проект ”ЕВРОПЕЙСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО”, финансиран от Младежка банка Разград.

Теодор Генов, Йоанна Петева, Виктория Николова, Стоян Дениславов и отговорника за реализацията на проекта – Християна Христова (бивш възпитаник на Гимназията) разказват, че са предизвикали себе си, създавайки проекта в подкрепа на изпълнението на Целите за устойчиво развитиe.

YouTube

Една от дейностите по проекта бе създаване на занимателни флашкарти „Европейско културно наследство“. Ние решихме да използваме играта като един от най-лесните начини за учене.

Комплекта се състои от 30 карти. На всяка карта от едната страна е изписан въпрос по темата и няколко възможни отговора, от които само един е верен. От другата страна малките пътешественици Ники и Нана показват на играчите верния отговор на въпросите чрез QR код.

Необходимо е само да се разполага с QR четци за баркодове или камери на мобилните си телефони. Тъй като ние – младежите обичаме технологиите решихме да използваме QR кодове, които отвеждат играча в интернет пространството и възможността да допълни информацията си по дадения въпрос.

Тези карти при креативност от страна на учителя или ученика биха били полезни както в Часа на класа, така и в някои от часовете по История и цивилизация/и, География и икономика, в заниманията по интереси на целодневната организация на учебния ден или в клубната дейност.
Флашкартите са създадени с идеята по един комплект да достигне до всяко училище в нашата област и затова младежите потърсиха съдействие за разпространяването им от Регионалното управление по образованието. Екипът на проекта бе посрещнат много радушно от г-н Ангел Петков – началник РУО и експертите – г-жа А. Добрева, г-н Св. Добрев и юрист консулта г-жа Е. Николова. Младежите демонстрираха как можеш да намериш верния отговор, използвайки QR-четец, а г-н Петков се ангажира с молбата им флашкартите да достигнат по предназначение.

По предложение на експерт, екипа на проекта в началото на учебната година лично ще предаде коплект от картите на основните училища в града ни като направи демонстрация пред ученици колко лесно можем да боравим и учим с тях.
Друга дейност бе конкурс за рисунка на тема „Наследството на Европа в цветове“, целяща да насърчим децата и младежите да открият културното наследство на Европа и да се засили чувството им на принадлежност към общото европейско пространство. Участниците имаха възможност да подготвят своите творби, представяйки материалното, нематериалното, цифровото и/или природното наследство на Европа.

Получените творби бяха оценени от разградските художници Петко Антонов, Орхан Исмаил и преподавателят Веселина Цветкова. Победителите в конкурса в трите възрастови групи са както следва:

І ВГ – І място за Росица Шишкова, ІІ място за Симона Занкова, ІІІ място за Божидара Димитрова;

ІІ ВГ – І място за Анна Росенова, ІІ място за Валери Тодорова, ІІІ място за Теодосия Светославова;

ІІІ ВГ – І място за Никол Радева, ІІ място за Ани Василева, ІІІ място за Николинка Тодорова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе