Една от най-големите японски фирми си тръгва от Лондон заради Брекзит

Най-четената новина в британските медии днес не е за кралското семейство, криминално престъпление или скандал от жълтите хроники на таблоидите.

Тя е, че японската компания „Панасоник” (Panasonic) ще премести своята европейска централа от Великобритания в Амстердам през октомври заради „Брекзит”. Гледайте във видеото парламентарен дебат за излизане на Великобритания от ЕС.

YouTube

Проблемът не опира само до една фирма. От „Панасоник” се опасяват, че новите политики на намаляване на данъците, планирани от британския премиер Тереза Мей за привличане на инвеститори, ще накарат японското правителство да сложи Великобритания в списъка на данъчните убежища.

Това рязко ще повиши разходите към държавата за японския концерн в Япония.

От „Панасоник” са притеснени и заради възможността за нови митнически тарифи за продуктите им.

Тази японска компания ще премести офис с 30 души персонал, 20 от които ще бъдат засегнати. Не звучи впечатляващо.

Но огромен брой мултинационални компании вече обявиха, че ще предприемат такива действия.

Изпълнителният директор за Европа на „Панасоник” Лаурант Абадие посочи, че решението за преместването е резултат от 15-месечно обмисляне, за да може дружеството да запази достъпа си до свободния поток на стоки и работна ръка в Европейския съюз.

В същото време, около 500 000 граждани на ЕС, които заемат нискоквалифицирани работни места във Великобритания, като например за събиране на плодове, почистване на офиси, работа в складове и заводи за храна, могат да останат без работа след „Брекзит”, сочи доклад на Обсерваторията за миграция на Университета в Оксфорд.

Япония е един от основните инвеститори във Великобритания с над 800 компании, в които работят повече от 100 000 души. Финансовите гиганти като „Номура”, „Сумимото Мицуи” и „Дайла” вече заявиха, че ще преместят европейските си офиси от лондонското Сити.

Източник: Vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе