95-годишен британец постави рекорд по гмуркане

95-годишният Рей Уули отбеляза рождения си ден, като се спусна до останките на потъналия ферибот „Зенобия” край кипърския град Ларнака. Той достигна на дълбочина от 40.6 метра и остана на дъното 45 минути. Така Уули стана най-възрастният гмуркач в света и постижението му ще влезе в Книгата на рекордите на Гинес, съобщава БНР.

Към него се присъединиха над 200 водолази от различни водолазни училища от Кипър и чужбина, а събитието бе заснето и документирано в съответствие с изискванията на „Рекордите на Гинес”.

YouTube

С успешното си гмуркане Рей Уули подобри собствения си рекорд, признат от Гинес, поставен преди година. Тогава, по случай 94-ия си рожден ден той се гмурна на дълбочина от 38.1 метра и остана под водата в продължение на 41 минути. 95-годишният британец, който живее в Кипър от 1964 г., се спусна в едно от 10-те най-известни и любими места за гмуркачи от целия свят – потъналия край острова през 1980 г. ферибот „Зенобия”.

Това е първият и последен курс на шведския ферибот, който остава завинаги край Ларнака заедно с над 100 камиона, коли и стока, които е превозвал. Катастрофата го превръща в уникален изкуствен риф. Рей Уули е ветеран от Втората световна война, служил е в Кралския флот. С гмуркане се занимава от 58 години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе