Областният управител бе гост на турнир по мазни борби в Хитрино

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен бе гост на традиционния турнир по мазни борби в памет на легендарния борец Коджа Юсуф в село Черна, община Хитрино по покана на кмета на общината Нуридин Исмаил.

YouTube

Шестото издание на състезанието започна с поднасяне на венци пред бюст-паметника на Коджа Юсуф в двора на неговия музей в родното му село. Почит пред легендата отдадоха кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Бургас Юзгюр Байрам, Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, представители на спортно-културното сдружение „Коджа Юсуф” и на изселнически организации в Република Турция.

След посещението в музея официалните лица се отправиха пеша към местност край село Черна, където бе оформен алаят, както и места за публиката. След приветствие от кмета Нуридин Исмаил и председателя на сдружение „Коджа Юсуф” Ариф Васви и музикална програма от ансамбъл „Шумен” и Сцена „Назъм Хикмет” при ТМЦ-Разград започна състезателната част.

Многобройните зрители с интерес наблюдаваха интригуващите схватки между борци от България, Турция и Македония в различни възрасти и категории.
Коджа Юсуф е известен с прозвището „Пехливанинът на вселената”, живял е през втората половина на 19 век и е побеждавал най-големите борци за времето си. Починал е в разцвета на силите си при корабокрушение в Атлантическия океан, след успешно турне в Америка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе