Любимото хоби на Сениха Селим от Исперих

Много години живеещата на ул. „Васил Тинчев” № 55, Сениха Селим Али отдава на приложното изкуство. Тя е на 49 години, като последните десет от тях отделя през свободното си време за изработването на различни предмети от бита. Много са къщички за птици, кошнички, вази, охлюви, оригинални кутийки, различни фигурки изработени от нея. Те са подредени в кът в една от стаите на дома й. С някои от тях е участвала на изложба в Исперих.

Тя работи като личен асистент към „Социално подпомагане” и в свободното си време отделя за любимото си увлечение. Използва оригинални мотиви. Има изделия от текстил и декоративни тъкани. Тя се е запалила по приложното изкуство от руски телевизионен канал и от интернет.

YouTube

Нейният съпруг Риза Мехмед Али се грижи за снабдяването с необходимите материали, най-вече от неговото село Белинци. Най-често исперихчанката, която няма претенции да е любител – художник използва в ръкоделието си слама и царевична шума. Занимава се отскоро и с макраме. Голяма и разнообразна е нейната колекция, за която малцина исперихчани знаят. Тя ги запазва на сухо място и чувства удовлетворение, когато направи нещо оригинално, особено с народни мотиви. Тя обича животните и се грижи за двете си котки и кучета. Обича и птиците. Споделя, че се занимава съвсем любителски с декоративно – приложното изкуство.

Сениха Селим е родена в село Драгомъж и в Исперих е работила на различни места, но има само едно любимо хоби. Казва, че това което й се отдава го прави от сърце. Любопитно е, че само през три къщи от нейния дом живее другата известна в Исперих художничка, която се занимава с приложно изкуство Теодора Николова. Двете творят съвсем самостоятелно и чувстват особено удовлетворение от изваяните от сръчните си ръце произведения.

Автор: Ангел Николов, Гр. Исперих

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе