Хлябът отново поскъпва

До дни се очаква ново увеличение на цената на хлебното брашно, след като в началото на август хлябът поскъпна с около 10%.

Това прогнозира Тошко Няголов – хлебопроизводител и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич, предаде Dariknews.

YouTube

Той припомни, че в началото на жътвата цената на тон хлебно брашно е била в порядъка на 610-630 лв., а към настоящия момент се търгува между 730-750 лв. С очаквания нов скок на цените, прогнозата е тон брашно съвсем скоро да надскочи 800 лв.

„Такова увеличение в цената не е имало от голямата криза през 1996-1997 г., когато доставката на брашно беше само по предварителни заявки и записвания и се работеше много трудно”, коментира Няголов. Той подчерта, че от две години и половина реално не е имало поскъпване на брашното и хляба.

Сред причините за сегашното поскъпване са повишените цени на тока и горивата, разходите за транспорт и повишените осигурителни прагове в системата, посочи Тошко Няголов. По думите му производството на пшеница в световен мащаб също било намалено, а Русия, която сред най-големите износители на зърно, също драстично е намалила износа.

Няголов не се ангажира да каже дали поредното повишение на цената на брашното и хляба е свързано със спекула, но бе категоричен, че в България има достатъчно количество пшеница. „Истината е, че качественото зърно е малко, може би към 10%. От прибраните 5 100 000 тона пшеница, около 500 000-600 000 тона е с добро качество.

В България се консумира средно около 800 – до 1 млн. тона пшеница, така че ще има достатъчно зърно за производството на брашно с добро качеството”, заяви хлебопроизводителят.

В момента цената на килограм бял хляб на дребно се търгува между 1.10 – 1.20 лв. в търговската мрежа. Тъмните хлябове са с 5 или 10 ст. по-скъпи. Цената на брашното за закуски се продава около 1100 лв. за тон и очакванията са, че цената на закуските ще скочи драстично с новото увеличение и цената на хляба също с около 10-15 ст. Така 1 кг бял хляб вероятно ще струва около 1.40 лв.

„Хлябът отдавна не е в социалната кошница, където сме свикнали да го гледаме. В момента хората предпочитат да консумират повече алкохол и цигари, отколкото хляб. Пенсионерите за съжаление са малка брънка от нашите потребители. Не виждам повишената цена на хляба да даде голямо отражение върху покупателната способност на хората и нашата работа. По-притеснен съм от постоянно падащото число на хората, които живеят в Добруджа и страната”, коментира още Тошко Няголов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе